تفاوت لامپ‌ ال ای دی (LED) و اس ام دی (SMD)

تفاوت لامپ ال ای دی و اس ام دی

برای اطلاع از تفاوت لامپ‌ ال ای دی (LED) و اس ام دی (SMD) در ابتدا باید هر کدام از این لامپ‌ ها را بشناسیم و با ویژگی‌ های آنها آشنا شویم. لامپ ال ای دی و اس ام دی جزو کم مصرف ترین لامپ‌ های موجود هستند که تفاوت‌ هایی با یکدیگر از نظر نوع ساخت، میزان نوردهی، تکنولوژی به کار رفته و … دارند. از این رو قصد داریم در این مقاله به بررسی این لامپ‌ ها به طور کامل بپردازیم.

لامپ ال ای دی

Light Emitting Diode که به اختصار LED نامیده می‌ شود، به معنی دیود منتشر کننده نور یا دیود نوری است. لامپ LED دارای قطعه‌ ای الکترونیکی است که هنگام عبور جریان برق از خود نور تولید می‌ کند. این لامپ حرارت کمی تولید می‌ کند و بیشتر انرژی مصرفی آن به نور تبدیل می‌ شود. روشن و خاموش شدن چراغ ال ای دی بدون تأخیر و فوری است و نسبت به خاموش و روشن شدن مداوم مقاوم می‌ باشد.

لامپ اس ام دی

لامپ SMD یکی از انواع لامپ ال ای دی می‌ باشد که کاربردهای فراوانی دارد. Surface Mounted Device که با نام اختصاری SMD شناخته می‌ شود، با لحیم کاری بدون سوراخ بر روی برد الکترونیکی ساخته می‌ شود. یعنی تعدادی از دیودهای نوری ال ای دی را با این روش بر روی یک برد یا چیپ در کنار هم با لحیم قرار می‌ دهند.

لامپ اس ام دی به دلیل تنوع در طراحی و قابلیت انعطاف پذیری در تولید، کاربردهای بسیاری دارد و امروزه در بسیاری از موارد مخصوصا در صنعت ساختمان از آن استفاده زیادی می‌ شود. لامپ SMD در واقع نوع پیشرفته‌ تر لامپ ال ای دی است که دارای کارایی و تنوع بیشتر و نوردهی بالاتری است.

از لامپ اس ام دی برای کاربردهای مختلفی مانند نورپردازی محوطه و فضاهای بیرونی، روشنایی داخل مغازه و ساختمان، ریسه تزئینی، هدلایت‌های خودرو و … استفاده می‌ شود.

مهمترین تفاوت‌ لامپ‌ LED و SMD

یکی از اصلی‌ ترین تفاوت لامپ ال ای دی و اس ام دی، نوع دیود نوری و چینش آن است. در لامپ ال ای دی یک دیود نوری وجود دارد اما در لامپ اس ام دی چندین دیود نوری در کنار هم قرار می‌ گیرند. تفاوت دیگر این دو لامپ در میزان نوردهی می‌ باشد که SMD نوردهی بالاتری دارد و وضوح نور آن بیشتر از مدل ال ای دی معمولی است.

همچنین میزان پخش نور لامپ اس ام دی بیشتر است و ولتاژ این نوع لامپ‌ها، ۲ تا ۳.۵ ولت است و به همین دلیل برای صرفه جویی در انرژی الکتریکی ایده آل هستند در صورتی که ولتاژ لامپ‌های ال ای دی تا 15 ولت نیز می‌رسد.

لامپ ال ای دی COB

یکی دیگر از انواع لامپ ال ای دی، لامپ سی او بی است. Chips On Board که به صورت مخفف COB گفته می‌ شود، یک تکنولوژی جدید برای لامپ‌های روشنایی می‌ باشد. در این لامپ‌ها تعدادی دیود نوری ال ای دی بر روی یک چیپ در کنار یکدیگر قرار می‌ گیرند و نور بسیار با پراکندگی بیشتری دارند.

لامپ LED COB اندازه‌ای کوچک دارد ولی درخشندگی آن بسیار زیاد می‌ باشد و طول عمر خوبی نیز دارد. برای مکان‌ هایی که به نور زیاد و متمرکز نیاز است مانند چراغ خودروها، فلاش دوربین‌ ها، گلخانه‌ ها، نمایشگاه‌ های هنری و … می توان از COB استفاده نمود.

مهمترین تفاوت‌های لامپ SMD با لامپ COB

اصلی‌ ترین و مشخص‌ ترین تفاوت لامپ اس ام دی و سی او بی، نوع قرارگیری ال ای دی‌ ها یا همان دیودهای نوری بر روی تراشه می‌ باشد. تراشه لامپ سی او بی دارای یک مدار و دو سر اتصال آند و کاتد برای کل تراشه و همه دیودها است ولی هریک از دیودهای تراشه SMD دارای مدار و سر آند و کاتد جداگانه می‌ باشند.

در لامپ اس ام دی از یک سری رشته‌ های طلا برای برقراری ارتباط استفاده شده است اما در COB به جای این رشته‌ ها از چیپ برای اتصالات و ارتباط بهره گرفته می‌ شود. از دیگر تفاوت لامپ اس ام دی و سی او بی می‌ توان به نوع تابش نور آنها اشاره کرد.

در لامپ‌ های COB نور به صورت متمرکز و نقطه‌ ای ساتع می‌ شود که می‌ توان آن را در زوایای متفاوت برای باریک‌ تر یا پهن‌ تر شدن تنظیم نمود. اما لامپ SMD گسترش نور بیشتری دارد. یعنی نور لامپ اس ام دی به صورت یکنواخت و با زاویه بیشتری پخش می‌ شود و بر روی یک نقطه تمرکز ندارد.

به خاطر همین تابش نور در کل مکان، از لامپ اس ام دی بیشتر در بخش‌ های مختلف یک ساختمان مانند اتاق‌ ها، آشپزخانه و محیط‌ های اداری و آموزشی استفاده می‌ شود. در ساخت هر دو لامپ اس ام دی و سی او بی از دیودهای نوری یا همان ال ای دی‌ های کوچک استفاده شده است اما با این تفاوت که در SMD این دیودها با فاصله در کنار هم قرار گرفته‌ اند و در COB از تراکم این دیودها استفاده شده است. از این رو راندمان نوری لامپ COB بیشتر می‌ باشد و مصرف انرژی کمتری دارد.

در لامپ‌ های اس ام دی می‌ توان رنگ را کنترل نمود و رنگ‌ های مختلف را ایجاد نمود اما در لامپ COB هر تراشه یک رنگ دارد و نمی‌ توان کنترلی بر روی رنگ نور آن داشت. به همین دلیل لامپ های MCOB تولید شدند که همان لامپ‌ ها سی او بی هستند اما با تراشه رنگی که در کنار یکدیگر قرار گرفته‌ اند.

از دیگر تفاوت‌ های این دو لامپ می‌ توان به میزان حرارت تولیدی آنها پرداخت. در اس ام دی‌ ها به دلیل پراکندگی دیودها بر روی سطح چیپ حرارت کمتری تولید می‌ شود و نیازی به خنک کننده ندارد اما در COB به علت تراکم دیودها و ساختار فشرده این نوع لامپ، حرارت بالایی تولید می‌ شود که نیاز به خنک کننده یا همان هیت سینک می‌ باشد. در پروژکتور ال ای دی از نوع COB علاوه بر هیت سینک از فن نیز برای خنک نمودن و انتقال جریان هوا استفاده شده است.

از دیگر تفاوت لامپ سی او بی با اس ام دی در کیفیت رنگ روشنایی یا CRI لامپ ال ای دی است که در اغلب لامپ‌ های اس ام دی این شاخص به ۸۰ می‌ رسد اما در لامپ‌ های سی او بی بالاتر است و تا شاخص ۹۷ نیز برخی تراشه‌ها کیفیت دارند. به طور کلی می‌ توان گفت که بازده نوری لامپ‌ های LED COB بیشتر از لامپ‌ های LED SMD است.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *